Dit is niet mijn server vriend!

Een klant van mij wilde graag een complete website opgeleverd hebben. Het is een zakelijke webwinkel, met op de achtergrond een redelijk zwaar content management systeem. Alle trajecten van de ontwikkeling gingen zeer voorspoedig. Tot op het moment van implementatie.

De klant had de uitgebrachte offerte er nogmaals bij gepakt, en is de prijzen van webhosting gaan vergelijken met een prijzenstunter. De klant was verbaasd over het feit dat het geoffreerde bedrag bijna 3x hoger is. Ik heb haar uitgelegd dat prijzenstunters, laten we zeggen het bedrijf “cheapXtra”, honderden of zelfs duizenden sites op een enkele server zet. Op het moment dat één van deze sites wordt gehackt of ge-DDost (een aanval vanaf heel veel pc’s tegelijk op een enkele website), kunnen de overige sites ook plat komen te liggen. Een ander issue is dat het op de drukste momenten van de dag, wanneer dus ook haar klanten willen gaan bestellen, sites vertragend zijn, of zelfs helemaal niet bereikbaar.

De klant, een startend bedrijf, wilde toch zoveel mogelijk kosten besparen. We zijn hierin akkoord gegaan met als enige voorwaarde dat wij niet verantwoordelijk zijn voor de performance van de site. De site is zonder problemen bij cheapXtra geplaatst. De eerste 4 weken ging het voorspoedig, en dankzij een goede zoekmachine optimalisatie en social marketing steeg het aantal bezoekers zichtbaar. Totdat enkele maanden daarna de server inderdaad onder vuur kwam, en letterlijk in rook opging. Een goede backup was niet aanwezig, honderden ingevoerde producten waren niet meer terug te halen, en actuele orders waren niet meer te zien. Een noodtelefoontje van een klant met een trillende stem die niet meer wist wat te doen. Helaas voor haar konden we de orders niet meer redden. We boden haar de mogelijkheid om onder no cure no pay voorwaarden naar onze server te verhuizen. Wij hadden zelf een lokale backup van het project, waardoor de schade uiteindelijk meeviel.
Ik wil hiermee niet iedere hosting-prijzenstunter over één kam scheren, er zijn een aantal zeer goede aanbieders. maar een gewaarschuwd mens telt in dit geval wel pijnlijk voor twee. Zeker als er een commercieel belang in het spel is, mag een paar euro per maand eigenlijk niet voor zulke problemen zorgen. Helaas komt dit nog steeds (te) vaak voor… Om in populaire GeenStijl taal te spreken: Dit is niet mijn server vriend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.