Wat is Visual Composer?

De pagebuilders voor WordPress schieten als paddenstoelen de grond uit. Mijn verwachting is dat binnen nu en 3 jaar een website zonder technische achtergrond opgebouwd kan worden. Dit allemaal dankzij de drag & drop functionaliteiten van deze editors.

vc_logo

Wat doet Visual Composer?

Om kort te zijn: wie van Lego houdt, vindt het ook leuk om een website modulair op te bouwen met Visual Composer. Het principe werkt op basis van het bootstrap framework van Twitter. Ik zal in een later blog dieper ingaan op Bootstrap. Visual Composer wordt ook veel als plugin bij bestaande templates aangeboden. Er zijn meer dan 40 voorgedefinieerde elementen die eenvoudig via drag & drop in de juiste positie gesleept kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld standaard aanwezig: een Facebook like button, een tabs module, een slider, google maps, (masonry) post grid, icoontjes, video player et cetera etcetera. Via Codecanyon zijn er veel uitbreidingsmogelijkheden te vinden, zodat er voor ieder gewenst resultaat wel een uitbreiding te vinden is.

Er kan bij het aanmaken van een pagina gekozen worden voor een front end en een back end editor. De front end heeft als voordeel dat het daadwerkelijk WYSIWYG is, dus je ziet direct het resultaat. Dit heeft wel als nadeel dat dit behoorlijk wat processorkracht en internetsnelheid vergt vanwege de grote hoeveelheden scripts die hier bij horen.

Wat zijn de voordelen van Visual Composer?

Het grootste voordeel is dat er geen technische kennis meer nodig is om een basis website op te bouwen. Er zijn veel mogelijkheden wat betreft kleurgebruik, Google webfonts, headers en uitlijning. Ook wordt er standaard rekening gehouden met mobiele apparaten. Het is mogelijk om de website volledig responsive te maken en per apparaat aan te geven hoe de blokken zich moeten gedragen. Gemaakte pagina’s zijn op te slaan als templates zodat je niet iedere keer de hele pagina opnieuw hoeft op te bouwen maar simpel de template opnieuw kunt aanroepen en vullen. En wat ook belangrijk is, is dat er al veel standaard uitbreidingsplugins te krijgen zijn.

Wat zijn de nadelen van Visual Composer?

Het kost je enige tijd het systeem onder de knie te krijgen. Dus als je voor een klant even snel een websiteje in elkaar moet zetten zonder basiskennis van VC zou ik er niet direct aan beginnen. Ga er van uit dat je ook (of misschien juist) met VC best veel tijd kwijt bent aan het stijlen, ik reken altijd afhankelijk van het ontwerp van de grafisch ontwerper tussen de 10 en 30 uur. En dat klopt meestal ook wel. Verder zit je zonder programmeerkennis wel aan de standaard modules vast. Er is wel een mogelijkheid om je eigen plugins te maken.

Verder is het lang niet altijd geschikt om te gebruiken. Als er dynamische content gebruikt wordt, is het al heel lastig om dit in te laden. In dat geval bedoel ik niet blogberichten inladen, maar meer bijvoorbeeld auto’s vanuit een database of iets dergelijks.

Wat kost visual composer?

Er zijn twee licenties te koop voor VC: De goedkoopste is $34,- en mag gebruikt worden voor producten waar eindgebruikers niet voor betalen. De duurdere variant kost $170,- en mag gebruikt worden op producten waar een eindgebruiker voor betaald (zoals betaalde themes etc).

Lees verder en koop Visual Composer op Codecanyon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.