Wat is “X-UA-Compatible”?

Een bericht voor developers. Het hoe en waarom dat ene kleine stukje code niet door het w3c consortium als HTML5 valide wordt gezien.
Niet ontwikkelaars raad ik aan nu te stoppen met lezen. Hier is niks te zien, gewoon doorlopen mensen!


Allereerst: wat doet de volgende regel:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">

Door deze meta tag in de header van uw site te zetten wordt er gekeken of het Google Chrome Framework aanwezig is. Als dit zo is, wordt de pagina via het Google ChromeFrame gerenderd, in plaats van Internet Explorer. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om IE te blijven gebruiken, maar dan met de snelheid, standaarden en beveiliging van Chrome. Als het Chrome Frame niet aanwezig is, wordt de laatste versie van IE (de edge) gebruikt.

In het kort komt het er op neer dat gebruikers die IE6, IE7 of IE8 gebruiken, nu ook HTML5 websites kunnen openen door het Google Chrome Frame, indien aanwezig. IE9 kan al redelijkerwijs met HTML5 overweg. Helaas niet volledig zoals FF en Chrome, maar dit zijn we gewend.

Maar nu. Web developers zijn er op gebrand dat hun code volledig W3C compatible is, en krijgen een kick van het groene balkje bij de validator. Echter, W3C ziet het stukje code niet als valide. Dit komt omdat deze volgende http-equiv’s mogelijk zijn. Helaas zit X-UA-Compatible hier niet tussen. Hoe kan dit dan opgelost worden?

Apache configuratie

Als je een Apache configuratie gebruikt, zal de header serversided vervangen worden door de meegegeven configuratie. Zie dit als voorbeeld. Als dit werkt kan je met een gerust hart de metatag verwijderen, en zal alles netjes via het ChromeFrame verlopen (indien aanwezig). Dit voorbeeld kun je trouwens zowel via .htaccess als via de httpd.conf toevoegen.

Ik gebruik geen Apache

Helaas, de validator zal een fout blijven geven.

Is dat erg?

Nee hoor. Als de validator een error geeft betekent dit niet dat een browser jouw pagina niet goed rendert, want de validator ziet jouw opbouw van de code compleet anders als de verschillende browsers. Je kunt je afvragen wat je liever hebt: een groen balkje in de validator of een eindgebruiker die een snellere, meer betrouwbare website heeft.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.