Help mijn bedrijfsnaam is al als merk geregistreerd!

Het valt niet mee om een nieuwe naam te bedenken voor een bedrijf dat haar naam en visie volledig op elkaar hebben afgestemd. In Oktober 2010 is dit mijn bedrijf overkomen. Om anderen niet in dezelfde valkuil te laten trappen heb ik het volgende stappenplan geschreven. (klik op meer…)

1. Nieuwe naam, nieuwe identiteit?

Voor het wijzigen van je naam is het van belang dat de identiteit van het bedrijf in ogenschouw wordt gehouden. Voor Sqilz was dit, Kwalitatief capabel, Technisch maar ook creatief. Met deze steekwoorden in ogenschouw is wederom een brainstormsessie gehouden met de grafisch ontwerper. Samen met deze creatieveling hebben we wederom twee A4-tjes volgeschreven met mogelijke namen. Na de brainstorm hebben we iedere naam tegen het licht en visie gehouden. Uiteindelijk zijn we unaniem tot de naam Teqz gekomen. Voeg daar de slogan Quality Web development aan toe en er staat wederom een sterke naam/visie combinatie.

2. Het veldonderzoek

Voordat het merk bij de Kamer van Koophandel wordt gedeponeerd is het van belang te checken of deze niet reeds voorkomt, of nog erger, reeds is geregistreerd bij het Benelux merkenbureau of de kvk. Een handelsnaam onderzoek bij de Kamer van Koophandel is ook mogelijk. Hier mogen 3 namen ingediend worden, de Kamer van Koophandel onderzoekt vervolgens of deze voorkomen in de registers. Om deze kosten te besparen ben ik zelf op onderzoek uit gegaan. Hiervoor heb ik het volgende testplan gemaakt:

naamOfficieel geregistreerdkvk.NL.COM.NETGoogle
techsniet gevondenVXXtechsoup bestaat (nonprofit)
techzniet gevondenVXXniet relevant
tecsFurniture, benchesalmere, website offline; tamminga computer….XXXtamminga electroninca & computer service; toerisme evenementen cultuur sport hellevoetsluis;
teksniet gevondenVXXniet relevant
teczadvisering en onderwijsVXVrapper;
tekzniet gevondenbelasting-adviseur; vastgoedx (belasting-
adv.
xxbelastingadviseurs
tecksniet gevondenvxxg-tecks is een rapper
teckzniet gevondenvxvniet relevant
teqzniet gevondenvxxniet relevant
teqsniet gevondenvxxtradable energy quota’s; grafiti tekeningen
tecqsniet gevondenvvvniet relevant
tecqzniet gevondenvvvniet relevant


Uitleg van de kolommen:

Naam: De naam welke overeen kan komen met Teqz
Officeel geregistreerd: Is dit merk officieel gedeponeerd bij het europese merkenbureau?
kvk: staat dit bedrijf geregistreerd bij de kvk? En zo ja, in welke branche?
.NL: is het .nl domeinnaam geregistreerd?
.COM: is het .com domeinnaam geregistreerd?
.NET: is het .net domeinnaam geregistreerd?
Google: Welke hits heeft Google over deze naam?

3. Registreren!

Als eerste stap is een registratie bij de Kamer van Koophandel de meest logische keuze. Deze checken nogmaals of de naam al dan niet geregistreerd is.  Voordat je een dergelijke naam verder wereldkundig gemaakt wordt is het verstandig eerst alle mogelijke profielnamen te claimen. Zo heb ik Facebook, Linkedin, Hyves, Twitter, en natuurlijk verschillende domeinnamen (teqz.nl, teqs.nl) geclaimd. Zeker bij het laatste zijn veel kapers op de kust. Verder is aan te raden om een Youtube kanaal te registreren. Ook is het aan te raden op het domein alvast uw contactgegevens te plaatsen, zodat eventuele klanten u al kunnen vinden.

4. Conclusie

Het is beter om van tevoren al een goed veldonderzoek te doen alvorens je naar de Kamer van Koophandel holt om je bedrijfsnaam te registreren. Dit scheelt veel tijd (=geld) en stress.

Belsimpel.nl - de sympathieke webshop uit Groningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *